تفاوت مکانیک و برق خودرو (سیستمی و شغلی)
در این ویدیو، استاد دوره آموزش مکانیک خودرو در آموزشگاه مجازی فن آموزان ، به صورت جامع و کامل در مورد تفاوت بین شغل مکانیک و برق خودرو صحبت می کنند. در ویدئو دوم به تفاوت این دو نوع سیستم خوردو پرداخته شده است. اگر فرصت دیدن فیلم توضیحات را ندارید، می توانید با مطالعه متن و یا شنیدن فایل صوتی به اطلاعات گنجانده شده در ویدیو دسترسی داشته باشید.
فیلم توضیح تفاوت شغل مکانیکی و برق خودرو
پادکست تفاوت شغلی مکانیک و برق ماشین
در حرفه مکانیک خودرو بیشتر با قطعات مکانیکی مثل سرسیلندر، بلوک سیلندر، پیستون، شاتون و سایر بخش های مکانیکی موتور یا engine سر و کار دارید. این در حالی است که شغل برق خودرو بیشتر بر روی مواردی از قبیل سیم کشی سنسورها، ایسیو، عملگرها و حسگرها تمرکز دارد.
-
ضرورت تسلط بر برق خودرو در شغل مکانیکی
برای این که بتوانید وارد بازار کار حرفه مکانیکی ماشین شوید لازم است هم مکانیک خودرو را بلد باشید و هم مقداری از برق خودرو سررشته داشته باشید و بتوانید خرابی های مربوط به قطعات برقی و الکتریکی (مانند سنسورها و عملگرها) را هم تا حد خوبی برطرف نمایید. علت این موضوع چیست؟
در شغل مکانیک خودرو اگر بخواهید همه خرابی ها و ایرادات ماشین را پیدا کرده و برطرف نمایید، باید هم بر روی قطعات و بخش های مکانیکی خودرو مسلط باشید و نحوه عملکرد آن ها را درک نمایید و هم قسمت های برقی خودرو را تا حد خوبی شناخته و روش ارزیابی و تعمیر آن ها را بدانید.
از طرف دیگر کسانی که تمایل دارند وارد بازار کار مکانیکی ماشین شوند و قبلا مهارت های مربوط به برق خودرو فرا گرفته اند، شانس موفقیت فوق العاده بالایی دارند. یعنی، هر چقدر بیشتر برق خودرو بلد باشید و از نحوه عملکرد و تعمیر و تعویض قطعات برقی ماشین مانند سنسورها و عملگرها بیشتر سر در بیاورید مکانیک کار بهتری می شوید و در نتیجه میزان درآمدزایی شما نیز افزایش چشمگیری خواهد داشت.
به علاوه تسلط بر مباحث برق ماشین، شانس استخدام و پذیرفته شدن شما از سوی تعمیرگاه های مجاز و معتبر خودرو و نمایندگی های ارائه دهنده خدمات پس از فروش مربوط به اتومبیل و سایر کسب و کارهای فعال در عرصه صنعت خودرو در ایران و سایر کشورها را بیشتر می کند.
-
لزوم آشنایی با مکانیک ماشین در شغل برق خودرو
با تهیه پکیج آموزش برق خودرو و یادگیری این حرفه وارد حوزه کاری برقکاری ماشین شوید و در مشاغلی مانند تعمیرات ایسیو، باطری سازی و … شروع به کار کنید؛ در شغل برق خودرو نیاز نیست در مورد مباحث تخصصی مربوط به مکانیکی ماشین از جمله قطعات ریز و درشت به کار رفته در موتور خودرو و نحوه عملکرد آن ها، مهارت های بسیار بالا و اطلاعات کامل و جامعی داشته باشید.
مقایسه درآمدزایی در شغل برق و مکانیک خودرو
شغل برق خودرو، حرفه ای مجزا و مستقل از مکانیک ماشین محسوب می شود و بازار کار خاص خودش را دارد. در حال حاضر بسیاری از مکانیک ها و تعمیرکاران خودرو که در حال فعالیت در بازار کار هستند؛ تسلط کافی به اصول علمی و عملی حاکم بر برق ماشین ندارند و مشتریان خود را برای تعمیر بخش های برقی و الکتریکی اتومبیل شان به تعمیرکاران ایسیو، باطری سازها و متخصصان برق خودرو معرفی کرده و ارجاع می دهند. در مجموع، هر دو شغل مکانیک و برق خودرو روش های درآمدزایی و بازار کار خاص خودشان را دارند و هر چقدر که در هر یک از این حوزه ها حرفه ای تر شوید، از درآمد بیشتری بهره مند خواهید شد.
نحوه انتخاب بین شغل برق و مکانیک خودرو
این نکته را به خاطر داشته باشید که بهتر است شما هم به مکانیک و هم به برق خودرو مسلط باشید تا بدین ترتیب، ایرادات و مشکلات خودرو توسط یک شخص (تکنسین یا تعمیرکار) برطرف شوند و ماشین، بدون هیچ گونه عیب و ایراد (چه مشکل مکانیکی و چه مشکل برقی) به مشتریان تحویل داده شود. بدون شک، این کار جلب رضایت مشتری ها و افزایش درآمدزاییِ چشمگیری را برای شما به دنبال خواهد داشت.
برای این که بتوانید به صورت تخصصی و عملی با این شغل ها آشنا شده و به تفاوت میان آن ها پی ببرید؛ می توانید دوره های آنلاین تهیه شده توسط آموزشگاه مجازی فن آموزان در حوزه وسایل نقلیه مانند پکیج آموزش مکانیک خودرو و برق خودرو و حرفه های مربوط به آن ها مانند تعمیرات ایسیو، نصب ضبط و باند و دزدگیر ماشین، تعویض روغنی و آپاراتی، تعمیرات موتور سیکلت و … را تهیه نمایید. تهیه این پکیج های آموزشی در کنار هم به شما کمک می کند تا علاوه بر تسلط بر تمامی جنبه های برقی و مکانیکی ماشین، حوزه کاری مورد علاقه خود را پیدا کرده و در آینده با جدیت بیشتری آن را دنبال نموده و به موفقیت های روز افزونی دست یابید.
فیلم توضیح تفاوت سیستم های برق و مکانیک خودرو
طی این ویدیو؛ در پاسخ به سوالات پر تکرار دانشجویان درباره تفاوت ها و وجوه اشتراک میان سیستم های برقی و مکانیکی ماشین، استاد دوره برق خودرو آموزشگاه مجازی فن آموزان توضیحات مختصر و گزیده ای را به صورت زیر ارائه می دهند:
موتور خودرو از دو بخش مکانیکی و برقی تشکیل شده است. در بخش مکانیکی مخلوط بنزین (سوخت) و هوا با هم ترکیب شده و انفجار رخ می دهد. به واسطه این فرآیند نیروی مکانیکی تولید می شود و اتومبیل شروع به حرکت می کند. علاوه بر قسمت مکانیکی ماشین، سیستم های برقی و الکتریکی خاصی نیز در ماشین های امروزی تعبیه شده اند.
در واقع هر چه خودرو پیشرفته تر و مدرن تر باشد، درگیری و تعامل میان سیستم های برقی و مکانیکی خودرو بیشتر می شود. یعنی برای این که سیستم های مکانیکی خودرو بتوانند عملکرد بهتر و دقیق تری داشته باشند و آپشن ها (امکانات) اضافه تری را ارائه دهند؛ باید از سیستم ها و قطعات الکتریکی و الکترونیکی کمک بگیرند. این تجهیزات برقی مکمل و بهبود دهنده عملکردِ سیستم های مکانیکی ماشین، شامل طیف گسترده ای از قطعات می شود که برخی از مهم ترین آن ها عبارت اند از: شیرهای برقی، سنسورها، تجهیزات هیدرولیک برقی و …
مرز مشترک و شباهت میان سیستم برق و مکانیک خودرو
به بیان بسیار ساده هر قطعه ای از خودرو که دارای سیم کشی بوده و به وسیله مجموعه ای از سیم ها به بخش دیگری از خودرو متصل شده باشد مربوط به سیستم برقی اتومبیل می شود و قطعاتی از خودرو که فاقد سیم کشی هستند (شاتون، سیلندر، تسمه تایم و …) قطعات مکانیکی محسوب می شوند.
با پیشرفت تکنولوژی روز به روز بر تعداد قطعات و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی خودرو افزوده می شود. برای مثال، خودروهای برقی که اخیرا در حال محبوب شدن هستند؛ سیستم های مکانیکی خاص خودشان را دارند، اما تمامی نیروی محرکه و مورد نیاز برای به حرکت درآوردن وسیله نقلیه را از طریق انرژی و سیستم های الکتریکی دریافت می کنند. البته تجهیزاتی مثل سیستم های هیدرولیک، جلوبندی، تعلیق خودرو و … مربوط به جنبه های مکانیکی در اتومبیل های برقی می شوند.
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید. "*" indicates required fields
دیدگاهتان را بنویسید