آموزش رگلاژ و تنظیم درب کابینت با فیلم
برای انجام فرآیند رگلاژ کابینت به ابزارهای خاصی نیاز است. این وسایل و تجهیزات بسته به نوع کابینت و پیچیدگی کار ممکن است متفاوت باشند. اما به طور کلی، برخی از مهم ترین ابزارهای به کار رفته در فرآیند رگلاژ کابینت شامل این موارد می شود : پیچ گوشتی، لولا، دریل شارژی، پیچ های مختلف، خط کش و متر (برای اندازه گیری در صورت نیاز) و …
فیلم آموزش رگلاژ درب کابینت
پادکست نحوه رگلاژ درب کابینت
نکات و اقدامات اولیه در رگلاژ کابینت
برخی از کابینت سازان، در هنگام رگلاژ کردن درب کابینت ها، کار را به شیوه درستی انجام نمی دهند و به همین دلیل در پایان رگلاژ، مثلا قسمت بالایی یا پایینی درب کج می شود یا مشکلات دیگر پیش می آید. با مشاهده این ویدیو، می توانید روش صحیح رگلاژ درب انواع کابینت را بیاموزید.
قبل از شروع فرآیند رگلاژ و بستن لولا باید یک سری اقدامات و ریزه کاری ها انجام شوند که برخی از تکنسین ها از انجام آن غفلت می ورزند. برای مثال؛ باید بعد از بیرون آوردن لولا از بسته بندی آن، پیش از آن که لولا روی درب نصب شود، پیچ عقبی لولا را به کمک پیچ گوشتی مناسب تنظیم کنیم. ممکن است لولا کمی سفت باشد یا برعکس آن کمی لقی (بازی) داشته باشد.
در هر یک از این حالت ها باید لولا را روی کف دست خود قرار دهید به گونه ای که بخش های آهنی کنار لولا (عکس زیر) روی دو انگشت اشاره و وسط شما قرار داشته باشد و سپس با انگشت شست خود به قسمت پایینی لولا فشار می آورید. با این کار لولا صدای خاصی از خودش تولید می کند و سپس به سمت جلو حرکت می نماید. بعد از جلو آمدن لولا باید آن را به کمک پیچ گوشتی سفت کنید.
این اقدام ساده اما حیاتی برای رگلاژ صحیح درب کابینت ضروری است و بدون انجام آن، کار به درستی پیش نخواهد رفت؛ به گونه ای که شاید مجبور شوید تمام لولاهایی که روی درب های کابینت نصب کرده اید را مجددا باز کرده و بعد از انجام اقدام ذکر شده، دوباره آن ها را روی درب نصب کنید.
نحوه بستن لولا روی درب کابینت
پیچ لولا از هر نوعی که باشد (برای مثال چهار سو) ، باید سری مناسب با آن را روی دریل قرار داد. بعد از این که پیچ را روی سری دیل نصب کردید، باید دست خود را روی قسمت بالایی دریل (عکس زیر) قرار داده تا بدین ترتیب از هرز چرخیدن دریل روی پیچ و لولا جلوگیری کنید. برای این که پیچ به طور کامل درون لولا قرار گیرد؛ باید با دست خود که آن را بر روی بالای دریل قرار داده اید، به پیچ فشار وارد کنید. در زمان اعمال فشار به کمک دریل، به مرحله ای می رسید که حس می کنید اگر فشار بیشتری به پیچ وارد نمایید، پیچ هرز می شود و با هرز شدن پیچ، دیگر لولا به درب کابینت نمی چسبد.
اگر در کنترل کردن دریل مهارت کافی ندارید و ممکن است با اعمال فشار زیاد، پیچ لولا را هرز کنید؛ بهتر است در روزهای ابتدایی کار خود، کل فرآیند بستن لولا را با استفاده از دریل انجام ندهید. بلکه به جای این کار، زمانی که پیچ اندکی درون لولا پایین رفت و سفت شد؛ استفاده از دریل را متوقف کنید و ادامه پروسه بستن لولا به درب (سفت کردن پیچ) را به کمک پیچ گوشتی چهار سو انجام دهید. بعدها با کسب تجربه و مهارت بیشتر می توانید پیچ را تا انتها به کمک دریل شارژی بر روی لولا نصب کنید؛ بدون آن که نیاز باشد از پیچ گوشتی استفاده نمایید.
وصل کردن درب به کابینت
قبل از نصب کردن درب بر روی کابینت باید به چند نکته توجه داشته باشید:
- درب باید با قسمت پایینی کابینت لب به لب شده (عکس زیر) و به بدنه چسبانده شود.
- اگر درب کابینت را با یک دست خود نگه دارید، ممکن است جابجا شود و حالت لب به لب بین درب و کابینت به هم بریزد. پس باید از هر دو دست خود برای نگه داشتن و بستن درب کابینت استفاده کنید.
- تنها سفت کردن پیچ جلو یا عقب لولا، رگلاژ کردن محسوب نمی شود و این طرز تفکر از پایه اشتباه و غلط است.
در تکمیل نکات بالا، روش درست بستن درب این است که بخش نری یا ضخامت درب (عکس زیر) را داخل تو رفتگی بین کتف و قفسه سینه خود قرار دهیم تا درب در زمان بسته شدن به کابینت تکان نخورد.
بعد از قرار دادن درب بین کتف و قفسه سینه خود، آن را به سمت جلو هل می دهیم، سپس دریل را برداشته و پیچ های شماره یک را درون سوراخ بزرگ تر لولای پایینی درب قرار داده و به کمک دریل شارژی آن را می بندیم (عکس زیر) . پس از این که لولای پایینی را با استفاده از پیچ و دریل بستیم؛ همین کار را برای لولای بالایی نیز تکرار می کنیم.
نکات مهم درباره لولاهای کابینت
هر لولا چهار تا جای پیچ دارد که به بدنه نصب می شود. در ابتدای کار که ما می خواهیم لولا را فعلا به صورت موقت به بدنه نصب کنیم تا بتوانیم کار رگلاژ را انجام دهیم؛ یک پیچ به سوراخ بزرگتر لولای بالایی (عکس زیر) و در وسط آن می زنیم و یک عدد پیج هم به لولای پایین (در همین سوراخ) زده می شود. بعد از این که کار رگلاژ تموم شد و درب ها به طور منظم و مرتب در سری جای خود ایستادند؛ سه سوراخ باقی مانده از لولا ها را با پیچ های شماره یک و نیم پر می کنیم تا درب کابینت دیگر هیچ وقت تکان نخورد و از رگلاژ خارج نشود.
رگلاژ صحیح به چه شکلی باید انجام شود؟
در ابتدا یک پیچ به لولای بالایی و یک پیچ به لولای پایینی درب می بندیم و درب را از زیر لب به لب با بدنه قرار می دهیم. در این مرحله نیازی نیست هیچ کار خاص دیگری انجام شود.
-
تنظیم کردن پیچ های عقب لولا
در اولین مرحله از رگلاژ؛ پیچ عقب لولای بالا را شل می کنیم و سپس پیچ عقب لولای پایین را هم یک دور شل می کنیم. لازم به ذکر است؛ استفاده از انگشتان دست برای این که درب را به منظور رگلاژ به سمت خود هل دهیم اشتباه است زیرا باعث می شود بین درب یک کابینت و کابینت کناری آن فاصله غیر مجاز و غیر استاندارد ایجاد شود.
روش درست این است که از فرو رفتگی بین انگشت اشاره و شست (عکس زیر) استفاده کرده و آن را روی ضخامت درب قرار دهید و درب را به سمت عقب هل دهید. در ادامه، درب را به همین حالت نگه دارید و پیچ عقب لولای بالا که آن را شل کرده بودید؛ مجددا سفت کنید و همین کار را برای پیچ پایین که شل کرده بودید؛ تکرار نمایید.
-
رفع مشکل لقی درب ها بعد از بستن لولا
بعد از این مرحله، وقتی درب کابینت را می بندیم، ممکن است هنوز هم قسمت بالایی یا پایینی آن کج باشد. علت این مشکل این است که هنوز فرآیند رگلاژ به طور کامل انجام نشده است. تمامی این اقدامات؛ به گونه ای پیش زمینه و مقدمه ای هستند بر عملیات رگلاژ اصلی که بسیاری از تکنسین های ناوارد از انجام آن ها خودداری می کنند.
در مرحله بعد با انگشت اشاره به بالای درب (سمت دستگیره) فشار می آوریم و همین کار را برای قسمت پایینی درب کابینت نیز تکرار می کنیم. هر کجای درب که لقی (بازی) داشت، باید قسمت مخالف آن را تنظیم کرد. مثلا اگر قسمت بالایی درب بازی و لقی دارد و صدای غیر عادی از خودش تولید می کند، باید تنظیمات مربوط به لولای پایین را مجدد بررسی نموده و بهبود دهیم و برعکس آن در صورتی که قسمت پایینی درب لق بود؛ باید لولای بالایی دوباره تنظیم شود.
در این ویدیو، قسمت بالایی درب لقی دارد و با فشار دادن دست به داخل فرو می رود و صدا می دهد. برای حل این مشکل درب کابینت را باز کرده و پیچ عقب آن را شل نموده و انگشتان دست را پشت درب (عکس زیر) قرار می دهیم و به اندازه حدود سه میلی متر آن را به سمت خود یا بیرون از کابینت هل می دهیم و دوباره پیچ را سفت می کنیم و سپس درب را بسته و بررسی می نماییم که مشکل لقی آن برطرف شده است یا خیر.
در فیلم آموزش رگلاژ کابینت، پس از انجام اقدام توضیح داده شده توسط استاد دوره کابینت سازی در آموزشگاه مجازی فن آموزان، مشکل لقی درب برطرف گشته و به عبارتی، بخش بالایی درب قفل شد و سر جای خودش ایستاد. در واقع؛ رگلاژ صحیح باید به گونه ای انجام گردد که قسمت بالایی و پایینی درب کابینت هر دو کاملا سفت و بدون لقی باشند. بعد از این مرحله و حل مشکل لقی درب، باید دوباره درب کابینت را باز کرده و پیچ عقب را سفت کنیم تا مطمئن شویم کاملا تنظیم شده است. پس از این اقدام، در ادامه فرآیند رگلاژ دیگر لازم نیست به سراغ پیچ عقب در لولاهای بالایی و پایینی برویم.
-
بررسی و رفع مشکلات مربوط به فاصله بین درب ها
در قدم بعدی، یک بار دیگر درب کابینت را می بندیم و فاصله بین درب های کابینت را بررسی می کنیم. لازم به ذکر است؛ در کابینتی که در فیلم آموزشی موجود در این صفحه از سایت رگلاژ شد، فاصله بین درب ها در بخش بالایی بیشتر از قسمت پایینی درب کابینت است. بنا به گفته استاد؛ از آن جایی که در مرحله قبلی کارمان با پیچ عقبی تمام شد، باید با سفت و یا شل کردن پیچ جلویی لولا، تنظیمات مربوط به فاصله بین درب ها را انجام دهیم.
اگر پیچ جلویی لولا را سفت کنیم، درب به سمت جلو کشیده می شود و اگر پیچ جلو را شل کنیم، در به سمت عقب کشیده خواهد شد. برای رفع مشکل فاصله زیاد بین درب های کابینت در بخش بالایی و فاصله کم بین درب ها در بخش پایینی (ساییده شده درب ها به یکدیگر) باید به ترتیب پیچ جلوی لولای بالایی را سفت و پیچ جلوی لولای پایینی را شل کنیم. در ادامه، انقدر این عملیات را تکرار می کنیم تا فاصله بین درب ها در بخش بالایی و پایینی یکسان شود.
در تنظیم فاصله بین درب های کابینت؛ حتی شاید لازم باشد پیچ های جلویی در لولاهای پایینی و بالایی درب مقابل کابینت (درب کناری) را کمی شل یا سفت کنیم تا بتوانیم به فاصله ای استاندارد و یکسان از بالا تا پایین درب دست یابیم (عکس زیر). در صورتی که این کار درست انجام شود، درب ها از بالا در راستای یک خط افقی قرار می گیرند و در بخش پایین هم همینطور. در بخش جلویی نیز درب ها بدون ذره ای جلوتر یا عقب تر بودن نسبت به یکدیگر در راستای یک خط عمودی می ایستند.
مرور چند نکته مهم در فرآیند رگلاژ
برای تسلط بیشتر به فرآیند تنظیم لولاها و رگلاژ کردن درب های کابینت؛ توصیه می کنیم نکات زیر را همواره به خاطر داشته باشید و در کار خود پیاده سازی نمایید:
- زمانی که لولا را از بسته بندی اش خارج می کنید، لولا به هر شکل و حالتی که بود، ابتدا آن را روی انگشتان اشاره و شست خود قرار داده و آن را به سمت جلو بکشید و پیچ عقب آن را سفت کنید.
- وقتی می خواهید درب را به بدنه کابینت ببندید، با کمک انگشتان خود، درب و کابینت را از زیر لب به لب کنید.
- قبل از این که به سراغ تنظیم کردن (شل یا سفت نمودن) پیچ جلویی لولا بروید، باید اقداماتی که در ویدیو و متن توضیح داده شد را بر روی پیچ عقب انجام دهید.
- بعد از این که کار تنظیم پیچ عقب لولا تمام شد و درب های کابینت به طور صحیح رگلاژ شدند و مشکلات مربوط به فاصله بین درب ها و شلی یا لقی بخش بالایی و پایینی درب ها برطرف شد؛ سه سوراخ باقی مانده از لولا را حتما به وسیله پیچ های شماره یک و نیم به طور کامل ببندید تا درب به مرور زمان دچار افت یا ریزش نشود.
در پکیج آموزش کابینت سازی به طور کامل با اصول و فنون کابینت سازی آشنا خواهید شد و از صفر تا صد ساخت و نصب انواع کابینت را به صورت تئوری و عملی فرا خواهید گرفت. با گذراندن این دوره و کسب مهارت های لازم و مدرک فنی حرفه ای این دوره، می توانید به بازار کار پررونق این حوزه راه پیدا کنید و از درآمد بالا و رضایت شغلی برخوردار شوید. در تمام مسیر یادگیری خود توسط کارشناسان و اساتید آموزشگاه مجازی فن آموزن راهنمایی می شوید.
دیدگاهتان را بنویسید